Pesan Muaz bin Jabal

Pesan Muaz bin Jabal

Mu’adz bin Jabal adalah sosok yang sangat banyak memberi nasihat kepada manusia. Dia berpesan kepada mereka:

“Belajarlah ilmu, sesungguhnya belajar kerana Allah merupakan khassyah (rasa takut), menimbanya merupakan ibadah, mengulanginya merupakan tasbih, mengkajinya merupakan jihad, mengajarkannya pada orang yang belum tahu merupakan sedekah, dan merendah diri kepada pemilik ilmu merupakan kebaikan di sisi Allah.

Ilmu adalah sapaan lembut dalam kesedihan, teman dalam keterasingan, teman berbincang dalam kesendirian, petunjuk dalam kesempitan dan kelapangan hidup. Ilmu ibarat pedang dalam menghadapi para musuh, Allah mengangkat darjat sesuatu kaum dengan ilmu dan menjadikan mereka pemimpin dan imam dalam kebaikan.”

“Saya nasihatkan kepadamu dua perkara; Jika kamu menjaga keduanya nescaya dirimu akan terjaga. Sesungguhnya kamu tidak akan menjadi kaya dengan apa yang kamu dapatkan di dunia, dan di akhirat nanti kamu lebih miskin daripada yang kamu dapatkan sekarang.

Maka dahulukanlah bahagian akhiratmu berbanding bahagianmu di dunia. Ketahuilah sesungguhnya tempat kembalimu kepada Allah, setelah itu ke syurga atau neraka.”

Syababu Haula Ar Rasul Siratan Hayatan

Sumbangan boleh disalurkan terus melalui link : https://www.pikdm.org.my/donations/tabung-kebajikan-pikdm/

ATAU ke akaun

5627 4015 5175Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

(PPM-030-10-18122019)

Pautan

Hubungi

Saluran Perbankan

Maybank

Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

5627-4015-5175

© Hak Cipta Terpelihara 2023 - Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia