• Post category:Projek

Projek Angkat PIKDM 2022

You are currently viewing Projek Angkat PIKDM 2022

Bismillah…

ALHAMDULILLAH 2020-2021 PIKDM TELAH MELAKAR SEJARAH TERSENDIRI. INSHAALLAH 2022 BAKAL MENYINGKAP KALENDAR BARU YANG BAKAL MENCATAT SEJARAH BARU. TIADA SIAPA YANG TAHU RAHSIA ALLAH. KITA MAMPU MERANCANG..ALLAH JUA SEBAIK² PERANCANG.
LAHAWLA WALA QUWATA ILLAH BILLAH..TIADA DAYA DAN UPAYA MELAINKAN SEMUA ATAS IZINNYA..

UJIAN DATANG DAN PERGI. YANG SUSAH DIBANTU SEMAMPUNYA.YANG MEMERLUKAN DIHULUR BANTUAN SEMAMPUNYA..

YANG MEMBERI PINJAMAN PADA ALLAH..HANYA ALLAH SAJA MAMPU BALAS KEBAIKAN KALIAN.

MOGA ALLAH BERKATI REZEKI PARA PENGINFAK YANG TERUS ISTIQOMAH MEMBERI DAN BERBAGI.

PERCAYALAH, TIADA YANG MEMBERI ITU MISKIN SETELAH MEMBERI.

SETIAP TAHUN TAJAAN *PROJEK ANGKAT PIKDM MENJADI TUNGGAK UTAMA PIKDM DALAM MEMASTIKAN USAHA MURNI PARA GURU/PENDAKWAH DAN PELAJAR YANG SERBA MEMERLUKAN BANTUAN DITERUSKAN HINGGA MENCAPAI APA YANG DIIMPIKAN MEREKA DAN KITA. KEJAYAAN DUNIA DAN AKHIRAT BERTITIK TOLAK DARI *SEKOLAH ILMU* YANG MAMPU MEMBIMBING HATI DAN AKAL MANUSIA PADA JALAN YANG LURUS DAN KELUAR DARI CAHAYA KEGELAPAN.

KITA MENGANGKAT PROJEK² SEBEGINI TIDAK LAIN UNTUK MENGANGKAT PERJUANGAN PARA PENDIDIK DAN PENDAKWAH DALAM MENERUSKAN USAHA MURNI MELAHIRKAN GENERASI AKAN DATANG YANG LEBIH TERARAH DAN TERBELA NASIB MEREKA.

KEMISKINAN, SERBA KEKURANGAN INFRASTRUKRUR DAN KETIDAKMAMPUAN BUKANLAH ALASAN YANG PATUT KITA DIAMKAN.
KITA SALING MENDUKUNG AMANAH YANG ALLAH PINJAMKAN PADA SETIAP DARI KITA YANG BERGELAR ‘INSAN’. SETIAP DARI KITA PASTI MAMPU MEMBERI DAN BERBAKTI PADA KADAR KEMAMPUAN MASING².

YANG BERHARTA PADA HARTALAH KITA BERBAGI..PADA YANG PUNYA ILMU,KUDRAT DAN TENAGA, BANTULAH APA YANG KALIAN MAMPU BERI..TIADA ISTILAH TIDAK MAMPU MEMBERI ANDAI KITA TAHU DARI MANA PELUANG YANG MAMPU KITA BERI DAN BANTU..

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:
اَللّٰهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَّشَآءُ وَيَقْدِرُ ۗ وَفَرِحُوْا بِا لْحَيٰوةِ الدُّنْيَا ۗ وَمَا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا فِى الْاٰ خِرَةِ اِلَّا مَتَا عٌ
“Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Ia juga yang menyempitkannya. Dan mereka (yang ingkar): bergembira dengan kehidupan dunia, sedang kehidupan dunia itu tidak lain, hanyalah kesenangan yang kecil dan tidak, kekal berbanding dengan kesenangan hari akhirat.”
(QS. Ar-Ra’d 13: Ayat 26)

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:
اَمْ حَسِبْتُمْ اَنْ تَدْخُلُوا الْجَـنَّةَ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللّٰهُ الَّذِيْنَ جَاهَدُوْا مِنْكُمْ وَيَعْلَمَ الصّٰبِرِيْنَ
“Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu, dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)?”
(QS. Ali ‘Imran 3: Ayat 142)

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:
وَاَ نْفِقُوْا مِنْ مَّا رَزَقْنٰكُمْ مِّنْ قَبْلِ اَنْ يَّأْتِيَ اَحَدَكُمُ الْمَوْتُ فَيَقُوْلَ رَبِّ لَوْلَاۤ اَخَّرْتَنِيْۤ اِلٰۤى اَجَلٍ قَرِيْبٍ ۙ فَاَ صَّدَّقَ وَاَ كُنْ مِّنَ الصّٰلِحِيْنَ
“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: ” Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh “.”
(QS. Al-Munafiqun 63: Ayat 10)`

Hari ini 31 Disember 2021 PIKDM melancarkan Projek Angkat 2022 sekaligus membuka peluang penginfaq baru menyertai dan jazakumulllahhu khayran buat penginfak lama yang terus istiqomah menyumbang. Disini disertakan Link Infak Projek Angkat 2022:

Borang Pendaftaran Projek Angkat PIKDM 2022
https://www.pikdm.org.my/borang-pendaftaran-projek…/

Borang Sumbangan Projek Angkat PIKDM 2022
https://www.pikdm.org.my/borang-sumbangan-projek-angkat…/

Langkah 1:
Penginfak perlu mengisi borang pendaftaran PA sebagai persetujuan utk komitmen bulanan penginfak dan membantu pihak pengurusan utk penyemakan.

Langkah 2:
Pikdm mengalu²kan penginfak membuat bayaran dengan sistem bayaran *billpliz* yang baru diperkenalkan ini. Semoga ianya dapat memperlicinkan lagi pengurusan di pihak kami.

Barakallahufeekum.

MAYBANK AKAUN PIKDM
5627 4015 5175
dibawah nama
Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

Klik LinkTree untuk pautan penuh rangkaian PIKDM.
https://linktr.ee/PIKDM

Pertanyaan:
Lynnda Abbas:
013-370 9583
Haleiza Ismail :
016-209 4367
Shaliza Isa:
019-227 4232

#Pikdm
#ProjekAngkat2022