Sumbangan Zakat di Perkampungan Nelayan, Cambodia

๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—น ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต๐˜‚ ๐—ป๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐˜‚ ๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ณ๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐˜‚๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ต

Lokasi Agihan 3 Kampung:
1. PH.CHROYMETRELEU/RUSSEY CHROY ,SR. Mukkompol/ Kandal
2.Kosh srotin
3.Jor

Seramai 100 orang nelayan yang kehidupan mereka didalam perahu ini bertahunยฒ lamanya meneruskan kehidupan dengan mencari rezeki dari sungai Mekong inilah perkampungan mereka dan sumber rezeki mereka.

Disini jualah kampung Ust Adib Gozali (Pelajar Tajaan PIKDM) kini menduduki pengajian ‘Master’ dalam bidang Akidah di Mediu secara online di Phnom penh Cambodia sana.

Beliau tidak malu malah merasa bangga bercerita tentang asal usulnya selama 14 tahun membesar di dalam perahu ini. Ayah dan ibunya seorang nelayan dan pada usia beliau 17 tahun, ibuayahnya telah menjual bot nelayan mereka dan beralih kepada menanam gajus pula sebagai mata pencarian.

Pada usia 14 tahun beliau mendapat peluang belajar ke Indonesia kemudian ke Yemen dan terakhir ke Malaysia menamatkan ‘Degree’ dalam bidang hadis dengan kepujian. Kini beliau sedang menduduki pengajian ‘Master’ dalam bidang Akidah di Cambodia secara ‘Online’.Beliau yang kami kenali seorang yang berakhlak tinggi. Allahhumma Barikhlahu. Semoga Allah merahmati beliau.

Pada saat PIKDM hantar bantuan sumbangan zakat kesana, Ust Adib mohon dibantu para nelayan ini kerana jiwanya lebih dekat dengan jiwa asnaf para nelayan disini, kerana disitulah beliau membesar. Perahu, sg Mekong dan dirinya adalah seperti sahabat permainan waktu kecilnya.

Hikmah PKP, kebajikan dan dakwah tidak pernah berhenti walau pergerakan terbatas, namun Allah jua yang membuka jalan rezeki dan pertolongan untuk menyampaikan apa yang akal tidak mampu buat dan sampai. Yakinlah pada janji Allah. Anda bantu agama Allah, Allah akan bantu kamu.

Semoga Allah merahmati beliau dan kita semua yang membantu meringankan beban merekaยฒ ini.

PIKDM bantu ummah sejagat tanpa sempadan.

Barakallahhufeekum buat para penginfak PIKDM.

Pls like and Share page PIKDM.
=========================
MAYBANK AKAUN PIKDM
5627 4015 5175
dibawah nama
Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

Website PIKDM
https://www.pikdm.org.my/

FB Page PIKDMย https://m.facebook.com/pikdmalaysia

Like/Follow Instagram PIKDM
https://www.instagram.com/pikd_malaysia

Join PIKD Broadcast List
https://broadcastpikd.wasap.my
โ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธโ–ช๏ธ
#PIKD
#PIKDM
#Kebajikan
#KANDAL
#Cambodia
#ZakatAsnafPikdm

ย  ย 

ย 

ย  ย 

ย  ย 

ย 

ย 

Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

(PPM-030-10-18122019)

Pautan

Hubungi

Saluran Perbankan

Maybank

Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia

5627-4015-5175

ยฉ Hak Cipta Terpelihara 2023 - Pertubuhan Ilmu Kebajikan Dakwah Malaysia